8 eigenschappen van ‘de perfecte freelancer’!

Illustratie door: Marc Majewski

Net zoals overal, heb je ook tussen de zelfstandig ondernemers ‘goede’ en ‘slechte’ exemplaren zitten. Er zijn zat goede freelancers, maar er zitten ook rotte appels tussen. Gelukkig is de meerderheid uiterst professioneel. Je hebt ook freelancers die meer dan goed zijn. Zij doen alles net iets beter. Ze zijn goede leiders, maar ook volgers. Ze werken hard, je kunt ze vertrouwen, ze nemen initiatief. Heb jij het in je om een uitstekende freelancer te worden? Wij hebben 8 eigenschappen van de ‘perfecte’ freelancer op een rijtje gezet!

1. Complimenteren

Een goede review van een opdrachtgever is natuurlijk altijd leuk om te ontvangen, maar een complimentje krijgen van een mede-freelancers is misschien nog wel leuker. Zeker als deze persoon het nog beter voor elkaar heeft als jou. De perfecte freelancer is niet bang om andere freelancers in het openbaar te complimenteren.

2. Vertrouwelijk

Het is natuurlijk niet de bedoeling om ‘stiekem’ te zijn als freelancer. Dan lijkt het namelijk alsof je iets te verbergen hebt. Sommige dingen zijn alleen niet zo handig om in het openbaar te bespreken.Als jij bepaalde details van een zakelijke overeenkomst tijdens een vergadering gaat bespreken, dan heb je de kans dat je het vertrouwen van mensen schaadt. De perfecte freelancer herkent deze dingen en regelt deze op een adequate manier met de persoon in kwestie.

de-perfecte-freelancer-1
De perfecte freelancer schaadt het vertrouwen niet!

3. Meedenken

Als freelancer zul je kwa bedrijfsgrootte natuurlijk nooit groeien. Je bent immers een eenmanszaak en het kan niet kleiner. Dit betekent dat je als freelancer multifunctioneel moet zijn en moet meedenken met de klant. Je moet je kunnen aan passen en soms buiten je comfort-zone treden om desbetreffende opdracht succesvol af te ronden. De perfecte freelancer heeft overal aan gedacht en ziet problemen mijlenver aankomen voordat de opdrachtgever er überhaupt aan denkt. Ook als dit buiten de opdrachtomschrijving valt!

4. Eerlijkheid

Eerder schreven we dat de perfecte freelancer niet bang is om gelijken te complimenteren. Het mes snijdt echter aan twee kanten. De perfecte freelancer is ook zeer gemotiveerd en wil het ongelijk van anderen bewijzen. Dit geldt niet alleen voor contact met andere freelancers, maar ook in contact met opdrachtgevers. Goed onderwijs is in de meeste gevallen een belangrijk onderdeel van de ontwikkeling van een freelancer, maar als de motivatie ontbreekt dan werkt het niet. Dé perfecte freelancer wordt gedreven door meer dan alleen de wens om goed werk af te leveren. De perfecte freelancer heeft een drive waar je u tegen zegt!

de-perfecte-freelancer-2
De perfecte freelancer is altijd gemotiveerd!

5. Empathie

Perfecte freelancers hebben empathie. Ze komen in aanraking met veel mensen uit verschillende standen. De perfecte freelancer kan zich inleven in anderen en mensen vervolgens naar wens bedienen. De perfecte freelancer heeft mensenkennis en staat daarom bekend.

6. In ontwikkeling

De perfecte freelancers nemen geen genoegen met ‘goed’, maar gaan alleen voor ‘perfect’. Ze zijn continu bezig met het ontwikkelen van hun vaardigheden. Denk bijvoorbeeld aan het verbeteren van hun workflow, relaties met opdrachtgevers en andere kwaliteiten. De perfecte freelancer volgt geen processen, maar denkt Out of the Box  en ontwikkelt zijn of haar eigen manier van werken. Niet omdat dit van ze gevraagd wordt, maar omdat ze dit van nature nastreven!

de-perfecte-freelancer
De perfecte freelancer is nooit uitgeleerd!

7. Vragen

Sommige mensen vinden het lastig om vragen te stellen tijdens een werkbespreking. Ze zijn bang dat het ‘domme’ vragen zijn die niet gesteld mogen worden. De perfecte freelancer vraagt erop los. Waar de meerderheid aarzelt of zelfs helemaal niet durft te vragen, heeft de perfecte freelancer zijn of haar vraag al gesteld (en hier vervolgens antwoord op gehad).

8. Gekkigheid

De perfecte freelancers zijn ook een beetje gek. Zij zoeken de grenzen continu op en zijn trots op het feit dat ze zelf de touwtjes in handen hebben. De perfecte freelancer wilt graag uniek zijn en laat dit weten aan de rest van de wereld. Gekke of ‘ongewone’ mensen bekijken alles anders en dat is nu juist de kracht van een perfecte freelancer.