Waar gewerkt wordt, kunnen fouten worden gemaakt die soms leiden tot een flinke kostenpost. Ook als zzp’er kun je dit niet altijd voorkomen en zal je vroeg of laat tijdens het werk onbedoelde schade veroorzaken, waarvoor jij aansprakelijk wordt gesteld.
Het kan daarom handig zijn om een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering te hebben die de kosten voor je opvangt. Deze bestaat uit twee verschillende varianten. Wat houden deze zakelijke aansprakelijkheidsverzekeringen precies in? En in welke situaties komen deze van pas? Wij leggen het uit in dit artikel.
Waarom een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering?
Stoot je tijdens een meeting koffie over de laptop van een klant? Of veroorzaak je tijdens een klus brand in de woning van een opdrachtgever? Dan kan je hier aansprakelijk voor worden gesteld. In dit geval ben jij verantwoordelijk voor de kosten: de directe kosten, maar ook de gevolgkosten bij letsel- en gevolgschade.
Je privé aansprakelijkheidsverzekering dekt in zulke situaties helaas niet de kosten die ontstaan. Met je privé aansprakelijkheidsverzekering ben je namelijk alleen verzekerd voor schade die in je dagelijks leven (buiten werktijd) ontstaat. Bijvoorbeeld wanneer je per ongeluk de dure televisie van vrienden omstoot waardoor deze kapot gaat.
Het is daarom belangrijk om als zzp’er naast je privé aansprakelijkheidsverzekering, ook een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Deze is er in twee verschillende soorten: een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering en beroepsaansprakelijkheidsverzekering.
Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering
Een kleine valpartij of onhandige actie: het kan iedereen overkomen. Als er schade ontstaat aan personen of andermans spullen door jouw toedoen, ben jij aansprakelijk voor de bijkomende kosten. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zorgt er in dit geval voor dat je niet zelf diep in de buidel hoeft te tasten. Denk bijvoorbeeld aan de volgende situaties:
- Je bent freelance aannemer en tijdens het klussen bij je klant thuis beschadig je een kostbaar schilderij. De klant stelt jou hiervoor aansprakelijk.
- Je hebt een meeting met een klant op jouw kantoor. Als de klant op staat, struikelt hij of zij over het kleed dat jij op de grond hebt liggen waardoor zijn of haar enkel breekt. Omdat het bij jou op kantoor gebeurde, kan jij hiervoor aansprakelijk worden gesteld.
- Je plaatst een dakkapel bij een klant, die na een flinke regenbui niet waterdicht blijkt te zijn. Er ontstaat een lekkage, waarvoor jij aansprakelijk wordt gesteld.
Beroepsaansprakelijkheidsverzekering
Tijdens het werk dat je uitvoert, kan je een beroepsfout maken. Zo kan je een rekenfout maken of verkeerd advies geven, waardoor je klant financiële schade lijdt. Enkele voorbeelden zijn:
- Je interpreteert als consultant een rapport op de verkeerde manier waardoor het advies dat je uitbrengt onjuist is. Dit blijkt nadat het advies is doorgevoerd en de organisatie hierna inkomsten misloopt. Jij kan in dit geval aansprakelijk worden gesteld voor de financiële verliezen.
- Als digital marketeer koop je in plaats van 1.000 euro, 10.000 euro media in. Een nulletje te veel, maar wel met grote gevolgen voor jou.
- Je hebt als architect een ontwerp gemaakt voor een nieuw bedrijfspand, maar door een verkeerde berekening passen de ramen niet. De klant stelt jou aansprakelijk voor de kosten die gemaakt moeten worden om de kozijnen aan te passen en de vertragingsschade.
Een beroepsfout kan iedereen overkomen. Met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering loop je minder risico op hoge kosten door de gevolgen hiervan.
Verzekerd in elke situatie
Zodra je start als zzp’er, zijn er veel dingen die je moet regelen. Zo is het belangrijk om na te gaan welke verzekeringen in jouw situatie handig zijn. Door goed verzekerd te zijn, kom je niet in geldproblemen wanneer je een beroepsfout maakt of schade toebrengt aan spullen of personen. Zo kun je met een gerust hart ondernemen!