zonnepanelen-aftrekbaar-zzp-freelancerspot

Zonnepanelen als zzp’er: zijn ze aftrekbaar?

Het zou natuurlijk ideaal zijn als je zonnepanelen kunt aftrekken van de belasting. Dan draag je namelijk op een positieve manier bij aan het milieu en is het financieel gunstig voor jou als zzp’er. Toch moet wel worden vermeld dat zonnepanelen alleen aftrekbaar zijn als zzp’er wanneer het roerend goed betreft. Zonnepanelen bij onroerend goed zijn sowieso niet aftrekbaar van de belasting. Het is dus zeker een aanrader om zakelijke zonnepanelen aan te schaffen als ze aftrekbaar zijn. Voor meer in formatie over zonnepanelen en hun werking kun je terecht op de website van Kennisbank Zonnestroom Nederland. Wanneer zijn zonnepanelen aftrekbaar als zzp’er? Dat lees je in dit artikel!

Wanneer zijn zonnepanelen aftrekbaar?

Maar wanneer zijn zonnepanelen nou juist wel aftrekbaar van de belasting? Er zijn verschillende situaties waarin dit mogelijk zou zijn. Het is bijvoorbeeld waarschijnlijk dat je als zzp’er een bedrijf aan huis hebt. In dat geval is het mogelijk om zonnepanelen van de belasting af te trekken, mits je minimaal 10% van je huis voor zakelijke doeleinden gebruikt. In dat geval vallen de zonnepanelen onder het ondernemingsvermogen. Er zijn verschillende aftrekposten waar je in dit geval gebruik van kunt maken. 

Kleinschaligheid investeringsaftrek

Zo heb je bijvoorbeeld de KIA. De KIA staat voor kleinschaligheid investeringsaftrek. Middels deze aftrekpost kun je tot maximaal €311.242 (minimaal €2301) aftrekken. De hoogte van het bedrag is logischerwijs afhankelijk van de hoogte van de gemaakte investeringen op het gebied van zonnepanelen. Hoe meer je hebt geïnvesteerd, hoe meer je mag aftrekken van de belasting. De KIA is een aftrekpost, waarvan je gebruik kunt maken, die gaat over al je investeringen in één jaar. Dit kan dus behoorlijk gunstig zijn.

De Energie investeringsaftrek (EIA)

Een andere aftrekpost waar je gebruik van kunt maken (afhankelijk van wat voor jou als zzp’er het gunstigst is of van wat voor zzp’er je bent) is de EIA. EIA staat voor energie investeringsaftrek. Ook hierbij is het mogelijk om een groot gedeelte van je energie investeringen van de belasting af te trekken van je bedrijfswinst. Hierbij moet wel vermeld worden dat je gebruik moet maken van een systeem van ten minste 25 kWp en met een aansluiting van hoogstens 3 keer 80A. 

Lees ook: Starten als zzper: 9 handige tips & tricks!

Algemene investeringsaftrek

Als derde is het natuurlijk ook gewoon mogelijk om de investering in zonnepanelen als zzp’er af te trekken van de algemene investeringsaftrek van je bedrijf. Het is dus al met al verstandig om goed te onderzoeken welk van de aftrekposten voor jou als zzp’er op financieel gebied het meest gunstig is. Het is daarom ook altijd een aanrader om advies te vragen via de website van bijvoorbeeld Zonnestroom Nederland. 

Heb jij zonnepanelen? Zo ja, waren deze bij jou aftrekbaar? Laat het ons weten in de reacties hieronder!