inschrijven-bij-de-kvk-freelancerspot

Werken als zzp’er: inschrijven bij de KvK of niet?

Je wil freelancer worden en voor jezelf gaan werken. Dan moet je je inschrijven bij de KvK, toch? In de meeste gevallen wel, maar er zijn ook andere manieren om legaal als freelancer te werken.

Inschrijven bij de KvK

Wanneer moet je je dan wel inschrijven bij de KvK? Dit is afhankelijk van je werkzaamheden. Het ligt er namelijk aan of de KvK en de belastingdienst je zien als ondernemer. Je kunt dus wel werken als zzp’er zonder inschrijving bij de KvK, maar het ligt er in dat geval helemaal aan welke definitie je geeft aan het woord ‘zzp’er’. Je kunt namelijk voor jezelf werken, zonder ‘echt’ ondernemer te zijn. Als je niet aan de criteria van de KvK en de belastingdienst voldoet dan hoef je je niet in te schrijven. Bijvoorbeeld als je af en toe een klusje doet of nog wel in loondienst bent en slechts parttime als freelancer werkt.

Andere mogelijkheden?

Als je je bij de KvK inschrijft als ondernemer, dan moet je ook aan een aantal verplichtingen voldoen. Zo moet je je administratie bijhouden en moet je (in de meeste gevallen) één keer per kwartaal btw-aangifte doen. Ben jij toch ondernemer volgens de belastingdienst, maar wil je liever niet de lasten van het ondernemerschap dragen? Dan is er nog een andere optie. Je kunt namelijk werken als freelancer via een verloningsbedrijf. Dit is als het ware een derde partij die tussen jou en de KvK instaat. Zo heb je wel de lusten van freelancen (denk bijvoorbeeld aan de vrijheid en flexibiliteit), maar niet de lasten (administratie bijhouden, btw-aangifte doen).

Verloningsbedrijf

Hoe gaat dit precies in zijn werk? Je meldt je aan bij een verloningsbedrijf, zoals verloning.nl. Vervolgens geef je aan onder welke voorwaarden je verloond wil worden. Zo kun je aangeven wat je netto wilt overhouden en hoeveel je ongeveer verwacht te werken. Inschrijving compleet? Dan kun je nu aan het werk als zzp’er. Zodra je je eerste opdracht hebt afgerond dan stuur je een factuur naar je opdrachtgever. Zodra je verloningsbedrijf de factuur heeft ontvangen, zullen zij je loonstrook betalen. Je bent dus als het ware in loondienst, maar je bepaalt wel je eigen uren. Ook krijg je aan het eind van het jaar netjes een jaaropgave waarmee je je belastingaangifte in kunt vullen.

Wat past bij jou?

Kortom, je hoeft je niet altijd in te schrijven bij de KvK. Dit hoeft bijvoorbeeld niet als je niet als ‘ondernemer’ wordt gezien door de KvK en de belastingdienst. Je hoeft je ook niet in te schrijven als je gebruik maakt van een verloningsbedrijf of payrollbedrijf. Vind jij de administratieve taken niet zo erg? Dan kun je je het beste gewoon inschrijven bij de KvK. Maar wordt jij al duizelig bij het horen van de afkorting BTW, dan is het wellicht een ideetje om via een verloningsbedrijf te werken.

Sta jij ingeschreven bij de KvK? Laat het ons weten in de reacties hieronder!