zzp transport header image

Werken als ZZP’er in de transport, wat komt er bij kijken?

Steeds meer mensen die in loondienst werken kiezen ervoor om als zelfstandige verder te gaan, zo ook in de transport en logistieke branche. In deze wereld komt echter wel het één en ander kijken. Zo dien je over de juiste papieren te beschikken en moet je een speciaal rijbewijs hebben. Overweeg jij om op freelance basis te werken in de transport? Dan hebben we hieronder handige informatie voor je op een rijtje gezet!

Code 95 nascholing

Laten we beginnen met het meest belangrijke papiertje, het rijbewijs. Je kunt niet zomaar als freelancer in de transportwereld werken met je reguliere rijbewijs. Nee, je dient eens in de 5 jaar nascholing te volgen. Dit heet ‘code 95 voor bedrijven’. De cursus duurt 35 uur en dient dus eens per 5 jaar gevolgd te worden.

Eurovergunning

Ten tweede moet je als zzp’er in de transportbranche een Eurovergunning hebben. Alleen met deze vergunning mag je jezelf verhuren aan een ander transportbedrijf. Verder zitten er nog een paar eisen aan verbonden:

– Je beschikt over je eigen vrachtvoertuig

Dit hoeft niet per se een aangekocht voertuig te zijn. Lease, huur of bruikleen voertuigen behoren ook tot de opties. Je moet echter wel schriftelijk kunnen aantonen dat het jouw voertuig is.

– Eurovergunningbewijs staat op naam van je bedrijf

Wanneer een bedrijf jou als zzp’er wilt inzetten en al een eurovergunning heeft, dan is dit niet genoeg. Jij moet ook als zzp’er zelf over een eurovergunning beschikken. Dit vergunningbewijs moet vervolgens weer op je voertuig staan.

– Je werkt volgens een ‘modelovereenkomst’

Deze modelovereenkomst voorkomt zogeheten schijnzelfstandigheid. Wat betekent dit voor jou? De overeenkomst houdt in dat zowel jij als het bedrijf dat jou inhuurt verantwoordelijk zijn voor de arbeidsrelatie. Jullie kunnen dus allebei aansprakelijk gesteld worden.

rij met vrachtauto's op de parkeerplaats

Lees ook: 5 redenen waarom freelancers niet onder een baas willen werken!

Is het wat voor mij?

Als zzp’er werken in de transport is niet iets wat je ‘erbij’ doet. Je zult hard moeten werken om je papieren op orde te hebben en de regels zijn streng. Toch wordt dit steeds populairder en als je eenmaal je papieren op orde hebt, dan kun je hier ook goed mee verdienen. De meeste zzp chauffeurs verdienen rond de 2.000/2.500 euro per maand.

Heb jij weleens overwogen om in de transport en logistieke branche te werken? Zo ja, we horen graag je ervaringen. Laat het ons weten in de reacties hieronder!