zzp-tips-en-tricks-freelancerspot

Starten als zzp’er: 9 handige tips & tricks!

Nederland heeft verhoudingsgewijs veel mensen die kiezen voor een bestaan als zelfstandig ondernemer. In de hele Europese Unie is ongeveer 10% van de inwoners actief als zelfstandig ondernemer, bijvoorbeeld als zzp’er. In Nederland ligt dat aantal iets hoger, namelijk 12.3 procent. Ook al lijkt het ideaal om geheel zelfstandig je inkomen te verdienen, beginnen als zzp’er is geen beslissing die je van het ene op het andere moment neemt. Wil je zzp’er worden, dan zul je eerst de voor- en nadelen tegen elkaar weg moeten zetten. Ook zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Waar moet je op letten als je gaat starten als zzp’er? Wij hebben 9 tips & tricks op een rijtje gezet!

Wat is een zzp’er?

Zzp’er worden is, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, geen gemakskeuze. Ook de mogelijke druk vanuit de werkgever om voortaan als zelfstandige te werken is slechts op weinige zzp’ers van toepassing. In veel gevallen is er sprake van een hele andere drijfveer. Aan de ene kant wil men graag meer controle behouden over de eigen werktijden, aan de andere kant is het een aantrekkelijk vooruitzicht om zelf te bepalen welke opdrachten men wel of juist niet wenst aan te nemen. Vrijheid speelt dus een belangrijkrijke rol. Toch zijn er een aantal belangrijke do en dont’s die je als beginnende freelancer in de gaten moet houden.

starten-als-zzper-freelancerspot

Lees ook: 5 vooroordelen waar je als zzp’er mee te maken hebt!

Starten als zzp’er

Voordat je gaat starten als zzp’er zul je een bepaalde risicoanalyse moeten uitvoeren. Je begint namelijk aan een avontuur waarvan de uitkomt nooit gegarandeerd is. Dat is zeker geen bangmakerij. Je hebt bijvoorbeeld een financiële reserve nodig om de eerste periode te kunnen overbruggen. Maar er zijn meer zaken waar je rekening mee moet houden als je wilt starten als zzp’er. Hieronder een aantal ZZP tips:

1 Het financiële plaatje

Heb je al naast je gewone reguliere baan kunnen snuffelen aan het vrije ondernemerschap, dan heb je wellicht al een paar min of meer vaste opdrachtgevers in je portefeuille zitten. Is dat niet het geval, dan zal je werk moeten maken van de acquisitie. Dat is leuk en uitdagend, maar dat kost tijd. Naar mate je succesvoller wordt kan dat erbij in gaan schieten. Zorg dus dat je vanaf dag een bijzonder planmatig te werk gaat. Doe je dat niet, dan is de kans groot dat je jezelf erg snel tegen komt.

zzp'er-worden-freelancerspot

Lees ook: De freelancer anno 2019: werken vanuit huis of een eigen kantoorruimte?

2. Zelfstandigheid

Het lijkt natuurlijk een dooddoener, maar beginnen als zzp’er betekent vaak werken zonder directe collega’s. De dagen dat je het kantoor binnenloopt en je collega / collega’s bij het koffiezetapparaat begroet liggen achter je. In plaats daarvan doe je alles zelf, ook het koffie zetten. Het betekent ook dat je zelf verantwoordelijk bent voor de indeling van je schema en in veel gevallen leidt dat tot afhankelijkheid van de stroom aan opdrachten van je opdrachtgevers. Heb je veel kortlopende opdrachten, dan kan dat voor extra stress zorgen omdat je niet weet of je weer snel nieuwe opdracht kunt inplannen. Zorg dat je daar tegen kan, deel je tijd efficiënt in en ruim tijd in voor het onderhouden van contact met bestaande relaties.

3.Weet wat je wil

De betekenis van zzp’er zijn is dat je een zelfstandige bent zonder personeel. Je bent dus van alle markten thuis. Dat betekent dat je een serieuze houding moet hebben op tal van gebieden. Zo moet je het een en ander af weten van belastingzaken, van de wetgeving op jouw vakgebied en niet te vergeten van de administratieve verplichtingen. Kortom, denk niet te licht over de verantwoordelijkheden die om de hoek komen kijken als je wilt beginnen als zzp’er. Laat je waar nodig bijstaan door specialisten op specifieke gebieden zoals een goede boekhouder. Investeren in het afnemen van dergelijke diensten betaald zich altijd terug. Een boete voor het niet op orde hebben van je administratie is namelijk vele malen hoger dan de kosten voor een goede boekhouder.

zzp-tips-freelancerspot

Lees ook: 8 eigenschappen van de perfecte freelancer!

4.Investeer in jezelf

Uiteraard is het de bedoeling dat je een goed inkomen kunt genereren uit je activiteiten als freelancer / zzp’er. In de huidige economie liggen die kansen er ook, maar dan zul die kansen ook moeten grijpen. Door in jezelf te investeren vergroot je jouw marktwaarde en laat je zien dat je als ondernemer serieus bezig bent om jezelf te onderscheiden van de rest. Het grote voordeel is dat je nog geeneens grote bedragen hoeft te investeren. Je kunt je kennis bijvoorbeeld op peil houden door aanvullende cursussen te volgen. In veel gevallen zijn er ook nog fiscale voordelen waar je gebruik van kunt maken zodat het extra interessant is.

5.Hanteer een realistisch tarief

Het kan extreem verleidelijk zijn om als je gaat starten als zzp’er een laag tarief te hanteren. Zo weet je zeker dat je opdrachtgevers binnen gaat halen. Welke opdrachtgever wil immers niet lekker goedkoop zijn opdrachten uit laten voeren? Het is de klassieke fout die veel beginnende zzp’ers maken. Door het hanteren van een (te) laag tarief ontstaat al snel de indruk dat je minder professioneel bent en uiteindelijk wil je als startende freelancer door je eerste opdrachtgever wel voor vol worden aangezien.

Elke opdrachtgever is immers een opstap naar een beter betaalde opdracht en is een onderdeel van je netwerk. Denk dus goed na over het tarief wat je wilt hanteren. Verwacht je veel vervolgopdrachten van een bepaalde opdrachtgever dan kun je hier rekening mee houden bij het vaststellen van je tarief. Ook het verhogen van je tarief is iets wat je elk jaar moet overwegen, hoe lastig dit ook is!

beginnen-als-freelancer-freelancerspot

Lees ook: Tarieven op je website vermelden: waanzin of wijsheid?

6.Leg overeenkomsten vast

Na het starten als zzp’er wil je natuurlijk opdrachten binnenhalen. Heb je die eerste opdracht binnen gehaald? Gefeliciteerd! Voor je eindelijk enthousiast aan de slag gaat, zorg er wel voor dat je alle afspraken vastlegt. Dit is niet alleen belangrijk voor jezelf, maar ook voor je opdrachtgever. Zo weten beiden partijen wat er wordt verwacht en wat de verplichtingen zijn. Vooral bij langdurige opdrachten die een lange tijdsduur kennen is het bijzonder zinvol. Zo voorkom je (juridische) problemen, maar sta je ook sterker bij eventuele problemen bij de uitbetaling van je werkzaamheden.

Niets is immers vervelender dan wekenlang te hebben gewerkt en er achter te komen dat de betaling uitblijft terwijl je van mening was dat je goede mondelinge afspraken had gemaakt. Wil je het helemaal goed doen, zorg dan voor juridisch waterdichte Algemene Voorwaarden. In veel gevallen kun je die tegen relatief lage kosten via een advocatenkantoor of een notaris laten vastleggen en laten deponeren.

7.Zelf factureren of uitbesteden

Het is een van de leukste aspecten van het zelfstandig ondernemerschap: betaald worden voor je inspanningen. Je hebt je werkzaamheden verricht, je opdrachtgever is tevreden, je hebt de factuur ingediend en je krijgt betaald. Dat is mooi, maar het is slechts de omzet die je ontvangt, niet je inkomen. Je zult een deel moeten reserveren om uiteindelijk wel de sociale premies te kunnen betalen. Voor de een is dat geen probleem, voor de ander is dat lastig. Het kan daarom handig zijn te overwegen om gebruik te maken van payrolling. Via payrolling verleg je de verantwoordelijkheid van het afdragen van de sociale premies naar een derde partij. Dat kan handig zijn als je een beperkt aantal opdrachtgevers hebt waarvoor je langdurige projecten realiseert. Het nadeel is dat het een vorm van loondienst is waardoor je wellicht minder ondernemer bent en meer werknemer.

starten-als-zzper-freelancerspot

Lees ook: Facturatie uitbesteden: vloek of zegen?

8.Factoring

Naast de optie van payrolling kun je ook kiezen voor factoring als je de betaling van je facturen soepel wil laten verlopen. Bij factoring komt het erop neer dat je de uitbetaling van je facturen uitbesteed aan een andere partij. Je verkoopt als het ware je openstaande factuur. Het voordeel is dat je snel kan beschikken over je geld, meestal binnen enkele uren, waardoor je eerder kunt investeren. Het nadeel is dat een dergelijke service niet gratis is. In veel gevallen betaal je een percentage van de factuur waardoor je een lager bedrag ontvangt dan hetgeen je factureert aan je klant. In veel gevallen hanteren factoringbedrijven wel een minimum factuurbedrag. Is het gemiddelde factuurbedrag in jouw situatie minder dan 1000 euro, dan is het vaak minder zinvol om factoring te overwegen.

9.Zelf je pensioen regelen

Als zzp’er heb je de mogelijkheid om te profiteren van talloze fiscale voordelen. Zo kun je als je gaat starten als zzp’er profiteren van de zelfstandigen- en startersaftrek en zijn er verschillende mogelijkheden om de investeringen die je doet af te trekken van je winst. 

Ook voor de oudedagsvoorziening zijn er tal van interessante mogelijkheden. Als ondernemer zul je immers zelf zorg moeten dragen voor een pensioen. Doe je dat namelijk niet, dan zul je geconfronteerd worden met een situatie waarin je enkel rond moet komen van een AOW-uitkering. Dat is op zijn zachts gezegd bijzonder uitdagend. Het is daarom verstandig m je tijdig te laten informeren omtrent de fiscale mogelijkheden om een deel van je winst aan te wenden als oudedagsvoorziening. Zo kun je kiezen voor een Fiscale Oudedag Reserve, een lijfrenteverzekering of een pensioenverzekering. Ook in dit geval in het zinvol om je goed voor te laten lichten over de mogelijkheden en zo te achterhalen wat in jouw situatie het meest gunstigste is.

starten-als-zzper-freelancerspot

Hoelang ben jij al zzp’er? En hoe ging het starten als zzp’er bij jou? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Lees privacyverklaring

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten