hypotheek afsluiten

Kun je een hypotheek afsluiten als ZZP’er?

Er zijn behoorlijk wat mensen die dromen van een leven als ZZP´er. Het klinkt voor veel mensen dan ook erg aantrekkelijk: je hebt je eigen bedrijf en dit geeft veel vrijheid omdat niemand je verteld wat je moet doen. Maar er kleven ook nadelen aan het bestaan als ZZP’er. Wanneer je al een tijdje een eigen bedrijf hebt zul je dat inmiddels waarschijnlijk wel hebben ondervonden. Zo moet je bijvoorbeeld zorgen voor je eigen pensioenregeling en vakantiegeld krijg je ook al niet. Maar hoe zit het eigenlijk met het afsluiten van een hypotheek als ZZP’er? Kun je überhaupt een hypotheek afsluiten als ZZP’er? Op deze vragen geven we in dit artikel antwoord.

Een hypotheek als ZZP’er

Op de vraag of je als ZZP’er een hypotheek af kunt sluiten is het antwoord makkelijk: ja dat kan. Het afsluiten van een hypotheek heeft voor een zelfstandige zonder personeel echter wel wat meer voeten in aarde dan wanneer je een ‘normale’ baan in loondienst hebt. ZZP’ers hebben een behoorlijk variabel inkomen en daarom wordt je financiële situatie wanneer je een eigen bedrijf hebt volledig doorgelicht. De hypotheekverstrekker moet er natuurlijk wel zeker van kunnen zijn dat je de maandelijkse lasten van jouw hypotheek straks kunt betalen. Om dit te kunnen vaststellen wordt er wanneer je een hypotheekaanvraag indient een toets inkomen bepaald. De hoogte van dit toets inkomen is gebaseerd op je inkomen in de afgelopen drie kalenderjaren. Wanneer je nog niet zo lang ondernemer bent wordt ook eventuele loondienst in de afgelopen drie jaar meegenomen in dit toets inkomen. Aan de hand van het vastgestelde toets inkomen wordt vervolgens je maximale hypotheekbedrag bepaald.

hypotheek afsluiten zzp

Lees ook: 4 voordelen van ZZP’er zijn!

Kom jij in aanmerking?

Op de site van De Hypotheker kun je voor de zekerheid een checklist afwerken om te zien of jij als ZZP’er in aanmerking komt voor een hypotheek. Deze checklist bevat vragen als: hoe lang ben je zelfstandig en in welke branche ben je werkzaam? Ook een andere belangrijke vraag voor het afsluiten van een hypotheek is: hoe ontwikkeld de winst van je bedrijf zich? Als de uitkomst van deze test positief is kun je een hypotheek afsluiten. Maar wat nou als je al een hypotheek hebt afgesloten terwijl je in loondienst was en inmiddels ZZP’er bent? Als je hypotheek iets te hoog uitvalt kun je overwegen de hypotheek over te sluiten. Het kan voor veel mensen uit om je hypotheek te laten oversluiten, vaak zelfs wanneer er een sanctie op het oversluiten staat. Oversluiten.nl is een erkende financieel adviseur en hypotheekadviseur waar je vrijblijvend terecht kunt voor een kennismakingsgesprek over de mogelijkheid voor jouw situatie.

Als ZZP’er heb je natuurlijk niet alleen te maken met een hypotheek maar heb je vaak ook andere leningen afgesloten, bijvoorbeeld om je bedrijf op te starten. Een lening oversluiten kan ervoor zorgen dat je flink kunt besparen op je maandlasten of je kunt juist de looptijd van de lening verkorten. In ieder geval kun je als ZZP’er in veel gevallen een hypotheek afsluiten en een hypotheek oversluiten of lening oversluiten kan een uitkomst zijn om te besparen.