thuis-of-kantoor-freelancerspot-3

De freelancer anno 2019: werken vanuit huis of een eigen kantoorruimte?

Illustratie door Icons8 

Als freelancer of zzp’er kom je op een gegeven moment voor de keuze te staan wat verstandig is: een kantoor aan huis of toch liever een aparte kantoorruimte huren. Beide situaties hebben zowel voor- als nadelen en het maken van een goede afweging is zonder meer belangrijk. Het kostenplaatje is namelijk slechts een van de vele afwegingen die je zal moeten maken.

Vanuit huis of vanuit een kantoor?

De zaken gaan goed, je orderportefeuille is goed gevuld en je hebt een leuke reserve weten op te bouwen. Voor veel freelancers is het een droomsituatie. Toch kan je als succesvolle freelancer voor een belangrijke afweging komen te staan: de kantoorruimte. Blijf je de klanten thuis ontvangen of kies je voor een aparte kantoorruimte?

thuis-of-kantoor-freelancerspot-2

Lees ook: Dit zijn de 7 eigenschappen van dé perfecte freelancer!

Kantoor aan huis

Ben je net begonnen als zelfstandig ondernemer, dan kan de keuze voor een kantoor aan huis een logische keuze zijn. Je zit immers niet te wachten op de extra (huur)kosten van een eigen kantoor. Toch kunnen er situaties zijn waarbij een eigen kantoorruimte buitenshuis voordelen heeft. Zo is de aard van je werkzaamheden veelal bepalend. Ben je bijvoorbeeld stukadoor of koerier, dan zal een eigen kantoorruimte weinig meerwaarde hebben. De kans is immers vrij klein dat je klanten de deur platlopen. In een dergelijke situatie is een kantoor aan huis ideaal. Kijk dus goed naar je persoonlijke situatie voor je besluit een apart kantoor te gaan huren.

Het fiscale aspect bij een kantoor aan huis

Naast de persoonlijke situatie, kan het fiscaal aantrekkelijk zijn om een kantoor aan huis te hebben. In dat geval krijg je wel te maken met een aantal voorwaarden.

werken-vanuit-huis-freelancerspot

Lees ook: Dit zijn de voor- en nadelen van een thuiskantoor!

Eisen bij een koopwoning

Om het nog ingewikkelder te maken, er is een groot verschil tussen het gebruik van een ruimte in huis als kantoorruimte wanneer je een huurwoning of juist een koopwoning hebt. In het laatste geval is de zelfstandigheids- en inkomenseis van belang.

Zelfstandigheidseis

De zelfstandigheidseis betekent dat de werkruimte herkenbaar is als werkruimte. Zo moet er sprake zijn van een eigen ingang en dienen er sanitaire voorzieningen aanwezig te zijn. Een bijkomende voorwaarde is dat de ruimte eventueel aan derden verhuurd moet kunnen worden. Even de zolderkamer inrichten als kantoorruimte is dus niet toegestaan.

thuis-of-kantoor-freelancerspot

Lees ook: 5 tips voor een fris thuiskantoor!

Inkomenseis

De belastingdienst maakt het hebben van een kantoor aan huis niet makkelijker en al zeker niet eenvoudiger. Zo is er sprake van een inkomenseis. De werkruimte aan huis moet je dan gebruiken om minstens 70 procent van je inkomsten te verdienen. Tevens moet je ten minste 30 procent van je werktijd aanwezig zij in je kantoor aan huis. Hoe je dat kunt aantonen? Via de urenregistratie.

De huurwoning

Heb je een huurwoning, dan zijn er een aantal andere voorwaarden waar je aan moet voldoen. Let dus goed op de fiscale regels.

  • Het huurrecht moet tot het ondernemingsvermogen behoren. Betaal de huur dus via de zakelijke rekening! Daarnaast moet je etiketteren en de huur vermelden in de jaarrekening.
  • Als je wilt etiketteren moet minstens tien procent van de woning gebruikt te worden voor de onderneming. Hoe je dat doet? Door alles op te meten in vierkante meters, inclusief de berging. Neem dit bij voorkeur zo letterlijk mogelijk. Staat je bureau dus in de woonkamer, dan kun je de oppervlakte van de woonkamer meenemen in de berekening.
  • Tien procent van de werkzame tijd dien je vanuit huis te benutten.

Voldoet je kantoorruimte aan bovenstaande regels? Mooi! Dan is de kans groot dat jouw kantoor aan huis aangemerkt kan worden als ondernemingsvermogen. De kosten kun je in dat geval aftrekken van de winst. De btw op gas, water, elektriciteit, onderhoud en inrichting kun je dan ook aftrekken. Wil je ook de kosten voor de telefoon en de internetaansluiting aftrekken, houd er dan rekening mee dat dit alleen kan als deze ook daadwerkelijk alleen voor de onderneming gebruikt worden.

werken-vanuit-huis-freelancerspot-3

Lees ook: 4 voordelen van werken in een co-working space!

Kantoor versus thuiswerken

Een kantoor aan huis kan aantrekkelijk zijn, maar de regels zijn behoorlijk streng. Reken er overigens niet op dat deze regels versoepelt zullen worden. In veel gevallen kan het, zeker voor de beginnende ondernemer, een optie zijn om te kijken naar het huren van een (flex)werkplek. Je kunt dan alle noodzakelijke kosten aftrekken. Denk bijvoorbeeld aan de huur, afschrijving van kantoormeubilair, apparatuur, drukwerk, kantoorbenodigdheden, schoonmaakkosten, internet- en telecommunicatiekosten.

Een kantoorruimte kan je ook een hoop gemak opleveren. Ga bij jezelf na of het volgende van toepassing is:

– Flexibel je werktijden bepalen;
– Meer discipline;
– Minder afleiding;
– Netwerken;
– Privé en werk beter van elkaar scheiden;
– Professionele uitstraling

In dat geval is een kantoorruimte wellicht meer geschikt voor je.

werken-vanuit-huis-freelancerspot-2

Wat prefereer jij? Thuiswerken? Of vanuit een kantoorruimte? Laat het ons weten in de reacties hieronder!