uurtarief-bepalen

Je uurtarief bepalen: eenvoudig stappenplan

Illustratie door: Sofia Ganievskaya

Het is een van de belangrijkste aspecten waarover je moet nadenken als zzp’er of ondernemen is je uurtarief. Dit tarief bepaalt namelijk voor een groot deel hoeveel omzet en winst je kunt behalen. Daarom is het belangrijk om voor jezelf vast te stellen hoe hoog je het uurtarief wilt hebben. Het bepalen van je uurtarief moet je echter niet alleen doen op basis van gevoel. Er zijn een groot aantal dingen die je moet overwegen voordat je het vast stelt. Om je hierbij te helpen hebben we een stappenplan opgesteld. Zo weet je in een paar minuten tijd hoeveel geld je kunt vragen voor jouw diensten.

1. Kijk naar de concurrentie

In de ideale situatie kijk je puur naar hoeveel jij nodig hebt om winst te maken, maar er zijn, hoogstwaarschijnlijk, een hoop andere kapers op de kust. Jij kunt alleen klanten krijgen als jouw uurtarief vergelijkbaar is met diegenen die ongeveer hetzelfde aanbieden. Hier zit ook gelijk iets anders in verwerkt, namelijk; hoe specialistisch is hetgeen dat je aanbiedt. Zijn er duizenden andere te vinden, of ben je een van de weinigen. Hoe minder mensen er zijn die doen wat jij kan, hoe meer geld je kunt vragen voor de diensten.

2. Bepaal hoeveel uren je jezelf vastlegt aan een opdracht

Als je een klein aantal opdrachtgevers hebt, voor wie je langere tijd werkt, is het logischer om een wat lager uurtarief te vragen dan wanneer dit niet zo is. Met kleinere opdrachten ben je namelijk een stuk minder zeker over de inkomsten. Wanneer je jezelf voor langere tijd vastlegt, ben je gegarandeerd van inkomen. Kies voor een goede balans tussen de lengte van de opdracht en je uurtarief, aangezien de concurrenten dit ook zullen doen.

uurtarief-bepalen2

Lees ook: Het urencriterium: wat houdt dit in?

3. Durf te onderhandelen

Het spel tussen vraag en aanbod is op het gebied van diensten vaak goed te spelen. Kies voor een wat hoger uurtarief, en kijk wat de opdrachtgever hiervan zegt. Als hij het er niet mee eens is, kun je altijd onderhandelen over een prijs die beter werkt voor jullie beiden. Weet wel wanneer je kunt onderhandelen, en wanneer niet. Als een opdrachtgever nog vele andere offertes heeft liggen, zal hij minder geneigd zijn de onderhandelingen met jou aan te gaan. Ook is het belangrijk om niet te hoog in te zetten, aangezien je dan een hoop goodwill verspeelt.

4. Bereken hoeveel je nodig hebt

Belangrijk is ook om te weten hoeveel je minimaal nodig hebt om te voldoen aan de vaste kosten en lasten die je hebt. Jezelf over de kop werken voor iets wat niet genoeg is om te overleven heeft niet zoveel zin. Weet dus hoeveel je uitgeeft en hoeveel marge je nodig hebt om genoeg winst te maken voor je eigen salaris. Dit uurtarief is het absolute minimum, en hier mag je dus nooit onderdoor gaan.

Urenregistratie

Nu je uurtarief bepaald is, moet je wel je uren goed kunnen bij houden. Het registreren van je uren is essentieel om de administratie goed bij te kunnen houden. Daarnaast kan urenregistratie ook handig uitkomen als je bepaalde klussen uitbesteed en de desbetreffende zzp’er per uur betaald. Je kunt je uren eenvoudig bijhouden door middel van een urenregistratie app. Het is zeer eenvoudig en zal je een hoop tijd en moeite besparen.

Hoe heb jij jouw uurtarief bepaald? Zijn we nog tips vergeten? Laat het ons weten in de comments hieronder!