huis kopen freelancer

Een huis kopen als zzp’er, hoe moeilijk is dat eigenlijk?

Stel, het gaat goed met je carrière als zzp’er. Je hebt niet te klagen over opdrachten, sterker nog, nieuwe klanten moeten wachten tot je weer tijd hebt, bovendien verdien je gewoon goed. Ziet ook het toekomstperspectief er goed uit, dan is het logisch om te overwegen om een huis te kopen. Ook dat is namelijk een investering in de toekomst en met de stijgende huizenprijzen is het juist verstandig om een woning te kopen. Wil je echter als zzp’er of als freelancer een woning kopen, dan blijkt dat in de praktijk soms knap lastig te zijn. Althans, dat is de gangbare gedachtegang.

Zzp’ers en lenen

Geld lenen als zzp’er wordt steeds makkelijker. Je moet natuurlijk wel bepaalde cijfers kunnen overleggen, maar als dit geen probleem is heb je binnen no-time een zakelijke lening. Dit is een ideale manier om te zorgen voor extra geld wat je op korte termijn kunt investeren. Een zakelijke lening afsluiten kan online bij verschillende platformen, bijvoorbeeld bij zakelijkbankieren.nl. Zakelijk lenen als zzp’er kan anno 2020 dus prima, maar hoe zit het met een hypotheek voor zzp’ers?

Hypotheek voor zzp’ers

Veel freelancers, ruim 75%, hebben het idee dat je veel financiële gegevens moet aanleveren als je een aanvraag indient voor een hypotheek. Dat is de conclusie op basis van het onderzoek ‘Hypotheekverstrekking aan zzp’ers en ondernemers’. Dit onderzoek is in opdracht van De Hypotheker uitgevoerd door onderzoeksbureau GFK. Uit dat onderzoek komt ook naar voren dat driekwart van de ondervraagde zzp’ers en freelancers, ervan overtuigd zijn dat het verkrijgen van een hypotheek voor hen een stuk lastiger is dan voor iemand in loondienst.

‘Strenge regels’

De negatieve tendens onder zzp’ers en freelancers wordt nog duidelijker als het gaat om het toekomstperspectief. Ruim 70% van de freelancers die binnen afzienbare termijn (binnen 5 jaar) een huis willen kopen, verwachten dat er veel belemmeringen zullen zijn om hun droom te realiseren. Dat neemt zelfs zulke drastische vormen aan dat 20% zelfs overweegt om in loondienst te gaan werken om zo de kans op een hypotheek te vergroten. Ruim 60% stelt zelfs dat de veronderstelde ‘lastige regels’ het extra moeilijk maken voor hen om een huis te kopen.

huis-kopen-zzp-freelancerspot

Lees ook: 4 hypotheekaanbieders die flexibel zijn met zzp’ers!

Mogelijkheden zelfstandigen

Er bestaat dus een hardnekkig beeld over de mogelijkheden voor een freelancer om een woning te kopen. De opdrachtgever van het onderzoek, De Hypotheker, laat echter weten dat de veronderstelde ‘lastige regels’ de laatste jaren juist zijn versoepeld. Zo is het niet langer noodzakelijk om drie jaarrekeningen te presenteren, maar kan een zzp’er al na 12 maanden zelfstandigheid een hypotheek afsluiten. Hierbij heeft de zzp’er enkel een inkomensverklaring nodig. Het beeld wat zzp’ers hebben wat betreft het afsluiten van een hypotheek blijft echter hardnekkig bestaan.