Illustratie door: Victor Maloyama
Als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor het doen van de belastingaangifte. Het is daarom goed om te weten dat er een aantal aftrekposten zijn waar je aanspraak op kunt maken. Zo is de ondernemersaftrek iets waar je veel voordeel aan kunt hebben. Om hier aanspraak op te mogen maken, moet je echter wel aan een aantal voorwaarden voldoen. De belangrijkste is het zogenaamde urencriterium. Maar wat houdt dit precies in? In een paar simpele stappen kun je uitvinden of jij dit criterium haalt, en of je er wat aan hebt.
Het behaald aantal uren
Het urencriterium staat momenteel op een minimaal aantal uur van 1225 per jaar. Dit aantal moet worden besteed aan de onderneming(en) waar jij als ondernemer winst uit haalt. Dit aantal is niet deelbaar, wat inhoudt dat wanneer jij in september begint met je onderneming, het minimaal aantal uren niet minder is dan wanneer je in januari was begonnen. Wil je in aanmerking komen voor de ondernemersaftrek? Dan is het hierom misschien handiger om te wachten met de inschrijving bij de KvK tot het begin van het kalenderjaar.
Uitzonderingen
Er zijn een aantal uitzonderingen die van belang zijn voor de administratie van je urencriterium. De belangrijkste uitzondering heeft betrekking tot de zwangerschap. Voor een periode van maximaal 16 weken kun je uren bijschrijven tijdens je zwangerschap, of tijdens het verlof na de geboorte. Ook voor de mensen met een arbeidsongeschiktheid is een regeling. Als je deels, of volledig bent afgekeurd, heb je genoeg aan 800 gewerkte uren aan je onderneming om te voldoen aan het criterium.
Lees ook: De kleine ondernemersregeling: zo werkt het!
Wat heb je aan de ondernemersaftrek?
De ondernemersaftrek is een aftrekpost die u kunt gebruiken om minder belastingen te betalen. Deze ondernemersaftrek trek je af van je behaalde winst uit box 1. De ondernemersaftrek bestaat uit meerdere verschillende onderdelen:
- Zelfstandigenaftrek
- Startersaftrek
- Meewerkaftrek
- Stakingsaftrek
Het bedrag kan in totaal oplopen tot duizenden euro’s, wat een hoop kan schelen voor je belastingaangifte.
Welke uren telen mee voor het urencriterium?
Logischerwijs tellen alleen de uren mee die je besteedt aan je onderneming. Dit zijn de uren die je rekent aan klanten, maar ook alle andere uren die je nodig hebt om je onderneming lopende te houden. De administratie, het aanmaken van offertes, enzovoorts. Het is van groot belang dat je de urenadministratie wel op orde hebt. Dit kun je bijvoorbeeld doen met online boekhoudsoftware. De belastingdienst kan altijd komen kijken of de uren die je aangeeft te hebben besteed, ook daadwerkelijk gebruikt zijn voor je onderneming. Bij sommige samenwerkingsverbanden is het niet mogelijk om alle uren die je besteed aan te merken voor het urencriterium. Bijvoorbeeld wanneer je meer dan 70% van je tijd besteedt aan ondersteunende taken.
Hoeveel uur werk jij jaarlijks aan je onderneming? Laat het ons weten in de comments hieronder!