Bij een beroepskeuze test zul je nooit de term ‘digital nomad’ tegenkomen. Logisch, het is geen beroep, het is een keuze of nog beter geformuleerd, een manier van werken en leven. Dat betekent dat je in veel gevallen een beroep zal moeten doen op je zelfredzaamheid. Dat is niet voor iedereen weggelegd. Waar moet je allemaal op letten wanneer je wil beginnen als Digital Nomad? Wij hebben 10 dingen op een rijtje gezet!
Digital Nomad worden
Het vraagt doorzettingsvermogen en een woordenboek waar het woord ‘opgeven’ niet in voor komt. Aan de andere kant brengt het bestaan als digital nomad je vele voordelen. Het is daadwerkelijk het combineren van werk met een goed leven. Als het ooit in je op is gekomen om ook als digital nomad door het leven te gaan, dan zijn hier de stappen die je moet zetten om je droom werkelijkheid te laten worden.
Wat is een Digital Nomad?
Een digital nomad is iemand die zijn werkzaamheden voornamelijk online uitvoert en dus compleet locatieonafhankelijk is. Hij of zij leeft een nomadisch bestaan en is vaak zzp’er. Werken en reizen worden gecombineerd en deze manier van leven heeft veel voordelen, maar er zitten ook nadelen aan het Digital Nomad zijn verbonden!
Lees ook: Wat is een Digital Nomad en is het wat voor mij?
1. Je werkt overal
Als digitale nomad werk je over, locatie-onafhankelijk dus. In de praktijk betekent dat dus veel online werken. Logischerwijs is niet elk beroep geschikt hiervoor, maar ben je een tekstschrijver, webdesigner of seo-consultant dan leent je werk hier zich uitstekend voor. Je administratie kun je bijvoorbeeld gewoon online doen en je hebt de vrijheid om een opdrachtgever af te wijzen die graag wil dat je voor overleg op locatie beschikbaar bent. Wat zijn nu geschikte beroepen als Digital Nomad? Wij zetten eerder de 5 populairste beroepen als Digital Nomad op een rijtje!
2. Ultieme vrijheid als Digital Nomad
Als digitale nomad heb je bijna een ongelimiteerde vorm van vrijheid. Dat is niet in elke situatie zo. Ben je gewoon in loondienst, dan kun je een bestaan als digitale nomad wel op je buik schrijven, in veel gevallen zit je werkgever er niet echt om te springen. Je zult dus zzp’er moeten worden om die keuze te kunnen maken. Overigens ben je er dan nog steeds niet, veel opdrachtgevers stellen een persoonlijke ontmoeting namelijk op prijs. Geen probleem als je op dat moment in Nederland bent, maar zit je toevallig als Digital Nomad in Azië, of als Digital Nomad in Europa, dan is het lastig om even heen en weer te reizen voor die ene nieuwe klant.
Ook Digital Nomad worden? 6 handige tips op een rijtje!
3. Mindset
Locatie-onafhankelijk werken vraagt om de juiste instellingen, de mindset. Je mag dan wellicht op de mooiste plekken ter wereld komen, er zal wel gewerkt moeten worden. Kun je die focus behouden en even afstappen van het idee dat het een veredelde vakantie is? Prima! Als je kiest voor een bestaan als digitale nomad, betekent dat niet dat je direct al je spullen moet verkopen. Je kunt er gewoon voor kiezen om een paar weken in het buitenland te werken en gewoon je woning in Nederland aan te houden.
4. Klanten vinden
Ga je voor jezelf beginnen, dan is het vinden van je eigen klanten de eerste stap. Richt je daar dus eerst op en zorg voor een degelijk klanten bestand. Als je daarnaast weet hoe je klanten voor je kunt winnen of je huidige klantenbestand kunt uitbreiden, dan is het bestaan als digitale nomad een absolute verrijking.
Lees ook: 4 voordelen van een VPN verbinding voor Digital Nomads!
5. Zorg voor een passief inkomen
Als je voor elke klus die je doet een factuur moet schrijven, dan zul je altijd moeten blijven werken. Dat valt niet mee, zeker niet als je in jouw vakgebied ook rustige periodes hebt. Een passief inkomen kan dan een aardig opvangnet zijn. Zo kun je via een blog een leuk passief inkomen opbouwen, maar er zijn tal van andere mogelijkheden. Bijvoorbeeld door het uitgeven van een e-book. Elke dat iemand jouw e-book koopt, ontvang jij een vergoeding. Via affiliate-marketing kun je ook een leuk extra inkomen genereren. Overigens is een passief inkomen slechts gedeeltelijk passief. Uiteindelijk zul je er zelf de nodige tijd aan moeten besteden om het op te bouwen en de vruchten ervan te plukken.
6. Lage lasten
Reizen kost geld en als digitale nomad leg je aardig wat kilometers af. Besparen om je kosten is dus een van de eerste dingen waar je aan moet denken. Het kan natuurlijk heel verleidelijk zijn om elke keer een hotelkamer te huren of een leuk Airbnb adresje te zoeken, het nadeel is wel dat het op die manier een aardige kostenpost gaat worden. Als je dan ook nog je eigen woning in Nederland wilt aanhouden mag een leuk inkomen gaan verdienen. Het kan daarom een optie zijn om je huis te verhuren (als dat mag). Doe je dat liever niet, probeer dan te besparen op andere zaken zaken zoals je sportabonnement en je dure internetverbinding thuis.
7. De ideale plek om te werken
De vrijheid die je voor jezelf creëert als digitale nomad is verleidelijk, maar niet elke plek is geschikt om te werken. Voorwaarde is wel dat er een goede, bijvoorkeur stabiele, internetverbinding aanwezig is. Heb je nog meer wensen op je lijstje staan, kijk dan goed of alles te realiseren is. Zo kan het belangrijk zijn om enkele leuke eettentjes in de buurt te hebben. Als je dat kunt combineren met relatief lage verblijfskosten, dan is dat ideaal.
Lees ook: 4 voordelen van werken in een co-workingspace!
8. Houd balans
Net zoals het werken in Nederland is het ook voor een digitale nomad van belang om de juiste balans te vinden. Je zult door het reizen minder snel kunnen werken, bovendien zijn de verleidingen van een nieuwe omgeving behoorlijk groot. Probeer dus de juiste balans te vinden tuseen werken en ontspanning en blijf langer hangen dan je normaal gesproken zou doen. Goed tip: kijk uit voor reismoeheid. Reis dus niet teveel per jaar anders gaat dat ten koste van je werk.
9. Uitschrijven
Natuurlijk hoop je dat er niks gaat gebeuren, maar een goede reisverzekering is toch wel een van de eerste dingen war je aan moet denken. Blijf je langer dan acht maanden weg uit Nederland, dan zul je je moeten uitschrijven. Dat laatste kan een probleem zijn als je een woning huurt via een woningbouwvereniging. Vaak is een van de voorwaarden in het huurcontract dat je namelijk staat ingeschreven. Let hier dus goed op als je aan het meest interessante avontuur van je leven begint. Ga je maar een paar maanden in het buitenland werken of besluit je om binnen een periode van acht maanden even terug te komen, dan is er natuurlijk niks aan de hand.
10. Digital Nomad belasting
Mocht je overwegen om je wel uit te schrijven, houd er dan rekening mee dat gekort wordt op je uiteindelijke AOW uitkering. Elk jaar in het buitenland levert een korting van 2 jaar op. Dat kan een goede motivatie zijn om niet te lang weg te blijven. Ook voor je zorgverzekering is het belangrijk dat je ingeschreven blijft staan. Daarnaast moet je als Digital Nomad belasting betalen aan het land waar je ingeschreven staat. Houdt hier dus ook rekening mee! Eerder schreven we een artikel waarin we dieper ingaan op de belastingsituatie voor Digital Nomads.
Vond jij dit een leuk artikel? Ben je zelf Digital Nomad of wil je graag Digital Nomad worden? En heb je nog vragen? Laat het ons weten in de reacties hieronder of neem een kijkje bij onze andere Digital Nomad artikelen!