belasting-tips-zzp-freelancerspot

6 onmisbare belastingtips voor zzp’er

Illustratie door: Icons8

Als zzp’er ben je verantwoordelijk voor het bijhouden en invullen van je eigen belastingformulieren. En hoewel dit misschien makkelijk lijkt, zijn er een hoop valkuilen waarop je moet letten.  Het kan namelijk zo maar zijn dat je een aantal honderden euro’s per jaar kunt besparen op je belastinguitgaven. Met de volgende belastingtips zullen we je behoeden voor het maken van deze fouten. Je hebt in ieder geval geen boekhouder meer nodig nadat je deze pagina hebt gelezen.

Belastingtips voor zzp’ers

Het bijhouden van een zzp administratie is redelijk eenvoudig, maar het is belangrijk om geen fouten te maken. Waar let de Belastingdienst precies op? En wat zijn de dingen waar je echt op moet letten als zzp’er? Wij hebben 6 onmisbare belastingtips voor zzp’ers op een rijtje gezet!

1. Wees bewust van de voordelen waar je recht op hebt

Als zzp’er kun je aanspraak maken op een aantal voordelen die potentieel veel geld op kunnen leveren. Denk bijvoorbeeld aan de MKB-winstvrijstelling. Deze winstvrijstelling van 14% geldt ook als je het urencriterium het betreffende jaar niet hebt gehaald! Ook voor investeringen die te maken hebben met energie of het milieu geldt dat je een deel van de kosten kunt aftrekken van de belasting. Ook iets wat handig is om te onthouden is dat je bij een hoge winst een deel hiervan kunt overbrengen naar de Fiscale Oudedagsreserve. Hierdoor heb je een lagere winst waardoor je hier minder van hoeft af te staan aan de belastingdienst.

2. Zorg ervoor dat je urenregistratie van alle werkzaamheden klopt!

Een van de belangrijkste belastingtips voor zzp’ers: let op je urenregistratie! Voor de belastingdienst ben je pas officieel een ondernemer die in aanmerking komt voor de zelfstandigenaftrek als je tenminste 1225 uren per jaar werkzaamheden hebt verricht voor je onderneming. Deze zelfstandigenaftrek kan ruim €8,000 euro opleveren. Om dit te kunnen innen moet er echter wel duidelijk worden gemaakt dat je inderdaad 1225 uren hebt gewerkt. Daarom moet de administratie die je bijhoudt van je uren kloppen en compleet zijn. Probeer dit dus elke dag, of minstens een keer per week bij te werken. Zorg er wel voor dat de registratie daadwerkelijk klopt.

urenregistratie-belasting-zzp-freelancerspot

Lees ook: Het urencriterium: wat houdt dit in?

3. Ben je ondernemer voor de inkomstenbelasting?

Om aanspraak te maken op de bovenstaande voordelen moet je wel daadwerkelijk ondernemer voor de inkomstenbelasting zijn. Er zijn een aantal factoren die bepalen of je hiervoor in aanmerking komt.

  • Is de onderneming zelfstandig? Dit houdt in dat jij zelf moet bepalen wat er gebeurt binnen de onderneming. Als anderen dit doen, is er geen sprake van een onderneming.
  • Zijn er meerdere opdrachtgevers? Als je slechts een enkele opdrachtgever per jaar hebt, ben je geen onderneming voor de inkomstenbelasting. De zelfstandigheid neemt automatisch ook toe als er sprake is van meerdere opdrachtgevers, vandaar dat de belastingdienst dit zo belangrijk vindt.
  • Maak je genoeg winst? Om ondernemer voor de inkomstenbelasting te zijn moet er jaarlijks genoeg winst worden gemaakt. Wordt er structureel verlies geleden? Dan kom je er niet voor in aanmerking.
  • Hoe zet je je onderneming op de kaart? Als je reclame, een website of bijvoorbeeld een eigen kaartje hebt maak je jezelf kenbaar als een onderneming. Dan ben je dat ook voor de belastingdienst.
  • Ben je aansprakelijk voor de schulden die worden gemaakt met je onderneming? Het laatste vereiste dat de belastingdienst hanteert om te bepalen of je een ondernemer bent voor de inkomstenbelasting.
tips-belasting-zzp-freelancerspot

Lees ook: Wanneer ben je ondernemer voor de belastingdienst?

4. Wees op tijd met het aanvragen van de voorlopige aanslag van de inkomstenbelasting

Als je te laat bent met het betalen van de inkomstenbelasting, dan ga je een aardig bedrag betalen aan rente. Daarom is het belangrijk om op tijd te zijn met het indienen van het formulier van de inkomstenbelasting. Er moet voor 1 juli betaald zijn, en voor 1 mei moet de aanslag bij de belastingdienst zijn ingeleverd. Probeer dit echter voor 1 april te doen, aangezien de belastingdienst jouw aanvraag sneller kan behandelen. Dan loop je een stuk minder risico om te laat te zijn met de betaling. Houd de data dus goed in de gaten!

5. Ga slim om met geleden verliezen

Als je een verlies lijdt over een jaar, dan kun je dit verrekenen met de winsten die je hebt gehaald in de voorgaande drie jaren, en de komende 9 jaren. Let wel; dit gaat alleen om winsten in box 1. Door dit te doen kun je hoge winsten die je in andere jaren behaalt wat naar beneden halen waardoor je wat minder belasting gaat betalen dat jaar. Houd dus wel in de gaten dat je je verliezen niet laat ‘verdampen’ door hier geen gebruik van te maken.

belastingtips-freelancerspot

Lees ook: Dit zijn de 4 meest gemaakte fouten bij de btw-aangifte!

6. Net begonnen of nog niet zo groot?

Ben je een startende ondernemer of draai je nog niet zoveel omzet? Ook dan zijn er extra voordelen te behalen. Zo is er de kleine ondernemingsregeling (KOR), die gaat over de btw die je betaalt. Betaal je gedurende een jaar minder dan €1883 btw, dan kom je in aanmerking voor belastingvermindering. Is het zelfs zo dat je onder de €1345 zit? Dan hoef je helemaal geen btw af te dragen.

Zo, dit waren onze belastingtips voor zzp’ers. Zijn we nog belastingtips vergeten? Laat het ons weten in de reacties hieronder!