Voor elke ondernemer zijn er altijd specifieke kostenposten waar hij of zij het liefst op wenst te bezuinigen. Laten we eerlijk zijn, personeelskosten is daar een van. Het in dienst nemen van personeel, zeker voor een langere periode, is niet alleen een kostenpost, het is ook een groot financieel risico. Bij ziekte moet een personeelslid worden doorbetaald en over een zwangerschap zullen we het maar helemaal niet hebben. De oplossing: de digitale nomad.
Digital Nomad
Voordat je gaat denken: ‘ben ik dan zo goedkoop’, eerst even het volgende. Jouw meerwaarde als tijdelijke medewerker is voor elke ondernemer van onschatbare waarde. Je hoeft namelijk niet fysiek aanwezig te zijn. De ondernemer die jou inhuurt heeft die kosten dus niet. Reiskosten hoeft hij ook niet te vergoeden, bovendien zijn er ook geen sociale lasten die hij moet afdragen. Heb je nog meer argumenten nodig om je toekomstige opdrachtgever te overtuigen van je meerwaarde? De vier sterkste punten zetten we even op een rij.
1. Digital nomads weten wat zelfstandigheid is
Een van de eerste vragen die een recruiter zal stellen is de volgende: ‘kun je zelfstandig werken?’ Het antwoord lijkt logisch, maar de drijfveer achter deze vraag is puur van economische aard. Een nieuwe medewerker die nog niet volledig zelfstandig kan werken, kost geld. Men is immers tijd en dus geld kwijt aan het inwerken. Als digitale nomad heb je daar geen last van. Je bepaald je eigen manier van werken en door je ervaring weet je vaak al snel wat er van je wordt verwacht.
2. Digital nomads bouwen continu ervaring op
Een medewerker die jarenlang dezelfde functie bekleed is wellicht wel ervaren, maar die ervaring beperkt zich slechts tot een wekgever. Van een ruime ervaring is dus geen sprake. Als digitale nomad ben je juist gewend om je aan te passen aan continu veranderende situaties. Geen dag is hetzelfde, bovendien vraagt elke situatie om een aparte benadering. Die ervaring maakt je dus onverslaanbaar.
3. Ze vergaderen veel gerichter
Vergadering is vaal een langdradig proces en kost veel tijd. Zit de medewerker in het buitenland, dan vergt dit behoorlijk wat organisatorisch vermogen. Dat is dan ook de reden dat een vergadering waar je als digitale nomad bij bent betrokken, juist veel gerichter en efficiënter verloopt. Je hebt in ieder geval te maken met afwijkende tijdzones, schema’s, bovendien moet er net tijd zijn in de agenda. Juist omdat tijd zo’n belangrijke factor is voor de digitale nomad, verlopen dergelijke vergaderingen een stuk soepeler.
4. Ze zijn enorm flexibel
Kiezen voor een bestaan als digitale nomad is een keuze voor een bijzondere levensstijl. Dat zorgt ook voor een stuk flexibiliteit, maar dat werkt wel twee kanten op. Voor de opdrachtgever is het prettig om te weten dat er niet altijd sprake is van een negen-tot-vijf mentaliteit, die kan daar dus mooi van profiteren. In veel gevallen begint het vate personeel namelijk om vaste tijden, als digital nomad is het bijvoorbeeld wel mogelijk om al vroeg in de ochtend met een spoedklus te beginnen. Die opdrachtgever is daar zeker bij gebaat.